Startup Refugees – Rohkeus ja joukkovoima synnyttävät innovaatioita

Mitä teet, jos kotisi syttyy palamaan? Alat laatia sidosryhmäanalyysia ja hankkia yhteistyökumppaneilta aiesopimuksia siitä, kuka sammuttaa autotallin ja kuka eteisen? Analysoida pelastussuunnitelman vaikuttavuutta?

Et niin. Kansalaisjärjestöt ovat ammattimaistuneet ja se on hyvä juttu. Suurella osalla järjestöistä on monivuotisia hankesuunnitelmia, somestrategia ja talouspäällikkö. Toimintaa suunnitellaan jopa viiden vuoden päähän ja mitä suuremmaksi hankerahoitus kasvavaa, sitä enemmän lisääntyy myös byrokratia. Ei ole lainkaan epätodennäköistä löytää itseään miettimästä, kuinka monta kuppia kahvia kuluu työpajassa vuonna 2020.

Joskus on kuitenkin tilanteita, jolloin tarvitaan nopeaa toimintaa, kuten syksyllä 2015, kun turvapaikanhakijoiden määrän kasvoi nopeasti lyhyessä ajassa. Suomeen saapui muutamassa kuukaudessa yli 30 000 kotimaansa sotaa, vainoa tai ihmisoikeustilannetta paennutta ja tilanne käynnisti maassamme rauhanajan suurimman avustusoperaation. Mitä tapahtui?

Jos Startup Refugeesilta kysytään niin saimme kertaheitolla suuren joukon työikäisiä, nuoria aikuisia, jotka toivat mukanaan kotimaastaan hankkimansa työkokemuksen ja koulutuksen. Startup Refugees syntyi melkein yhdessä yössä tukemaan turvapaikanhakijoiden yrittäjyyttä ja työllistymistä. Ei siksi, että he olisivat muodostaneet uhkakuvan tai olleet taakaksi yhteiskunnalle. Vaan siksi, että toimettomina vastaanottokeskuksissa turvapaikanhakijoiden henkinen pääoma olisi jäänyt käyttämättä ja kaikki potentiaali valunut hukkaan.

Liikkeelle silloin, kun usko muutokseen syttyy

Mitä etuja nopeassa toiminnassa on? No ainakin se, että usein tulee halvemmaksi toimia mahdollisimman nopeasti. Startup Refugees on kartoittanut puolentoista vuoden aikana yli 1500 turvapaikanhakijan ammatillisen taustan ja osaamisen ja on käynyt selväksi, että ihmiset ovat kaikkein motivoituneimpia sopeutumaan uuteen ympäristöön juuri mahaan tullessaan. Taidot eivät myöskään ehdi ruostua, kun niitä pääsee heti käyttämään.

Parhaat ideat myös usein syntyvät aidosta tarpeesta sillä hetkellä, kun niitä tarvitaan. Ihmisillä on tarve tehdä asioille jotain heti, eikä vasta sitten kun tilanteesta on tullut arkipäivää ja kukaan ei enää oikein edes usko muutoksen mahdollisuuteen.

Vaikuttavat esimerkit saavat hyvän liikkeelle

Startup Refugeesin esimerkki osoittaakin, että ihmiset lähtevät mukaan sellaiseen toimintaan, joka sopii omaan arvomaailmaan ja jonka kautta voi nähdä muutoksen omin silmin. Intialainen taloustieteilijä Amartya Sen on sanonut, että ihmisiä ei saa liikkeelle epätasa-arvo, sillä kukaan ei edes oleta maailman olevan täysin oikeudenmukainen. Sen sijaan selvästi osoitetut parannuskeinot motivoivat toimimaan epäkohtien puolesta.

Startup Refugeesin verkostoon liittyi muutamassa päivässä yli 250 tahoa. Nyt mukana on jo yli 500 yritystä, yksityistä henkilöä, julkisen sektorin tahoa ja muuta toimijaa, jotka osallistuvat kaikki yhteiseen tavoitteeseen: Turvapaikanhakijoiden nopeaan työllistymiseen. Syntyi matalakustanteinen työ- ja yrittäjyysperäinen kotoutumisen malli, joka on herättänyt maailmanlaajuista kiinnostusta.

Suunnitelmallisuutta tarvitaan, strategioita tarvitaan ja niin tarvitaan tarkkoja budjettejakin. Näin vaikuttavaksi Startup Refugeesin toiminta ei olisi kuitenkaan voinut kasvaa, jos ei olisi löytynyt tahoja, jotka lähtivät tukemaan toimintaa ennen kun kaikki oli valmista paperilla.

Ps. Laskin nopeasti, että jos jokainen Startup Refugeesin kautta työ-, yrittäjyys- tai koulutusmahdollisuuteen tarttuva turvapaikanhakija todella joisi vuonna 2020 kupin kahvia, niitä kuluisi vähintään 1200 kuppia, jota varten tarvittaisiin ainakin 18,46 kahvipakettia! (Martat korjatkaa, jos olen väärässä).

Elisa Vepsäläinen

Kirjoittaja on Startup Refugeesin projektipäällikkö.

Uutinen 13.6.2017