Lupa olla sekasin – silloinkaan ei jää yksin

Sekasin-chat on valtakunnallinen, vuoden jokaisena päivänä auki oleva chat-palvelu nuorille. Chat luo toivoa ja auttaa ratkomaan mieltä painavia ongelmia. Haluamme olla avoinna silloinkin, kun mikään muu palvelu ei ole enää auki.

Palvelu on auki arkisin klo 7-24 ja viikonloppuisin klo 15-24. Chat toteutetaan järjestöjen yhteistyönä, jota koordinoi Suomen Mielenterveysseura. Palvelun toteuttamiseen osallistuvat myös A-klinikkasäätiö, Mielenterveyden keskusliitto, Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry, Nuorten Exit, Nyyti, Kasvatus- ja perheneuvonta Kasper, Väestöliitto, Nicehearts ry:n Vantaan Tyttöjen tila sekä HelsinkiMission Nuorten Kriisipiste.

Palvelun tarkoituksena on tukea mielen hyvinvointia ja auttaa mielenterveyden ongelmista selviämistä. Chatissa on mahdollista keskustella mistä tahansa mieltä painavasta asiasta: omasta olostaan, mielenterveyden pulmista, vaikeista tapahtumista elämässä ja avun hakemisesta. Keskeistä on nuoren kokemuksen kuuleminen ja nuoren kannustaminen.

Haluamme kannustaa nuoria puhumaan.

Kaikesta voi ja pitää saada puhua. Yleisimpiä aiheita chat-keskusteluissa ovat ahdistuneisuus, masentunut mieliala, itsetuhoisuus ja seksuaalinen hyväksikäyttö. Aina puhuminen ei ole helppoa, ja päivystäjän tärkeimpiä tehtäviä onkin turvallisen ilmapiirin luominen. Vaikka jonot chatissa ovat pitkiä, ei päivystäjällä ole kiire vaan jokaiseen ainutlaatuiseen kohtaamiseen panostetaan rauhassa. Nuorelle annetaan aikaa, ja tarvittaessa oikeita sanoja etsitään yhdessä.

…ja kiitos hei tästä että kuuntelit, tuntuu paremmalta ku pystyy kertoo sellaisia asioita jollekin, joista ei halua puhua perheelle tai ystäville – ainakaan minä.”

“Kiitos chatista ja kaikkea hyvää sulle! tää autto tosi paljon ja oppi miettimään eri näkökulmista. Kiitos ja moikka!”

Haluamme kannustaa nuoria kuuntelemaan itseään. 

Kaiken keskiössä on nuoren oma kokemus. Nuori on oman tilanteensa asiantuntija, ja hän päättää miten asiassa edetään. Aina on tärkeä muistaa kysyä miten nuori itse kokee tilanteensa, miltä hänestä tuntuu ja mitä hän toivoo.

” Kiitos kun et sanonut minulle mitä minun pitäisi tuntea…Oli kiva kun joku kerrankin kysyi mitä mä itse ajattelen tästä kaikesta! “

Haluamme kannustaa nuoria vastaanottamaan apua.

Kun nuori on kertonut huolensa chat-päivystäjälle, voidaan yhdessä miettiä olisiko juttua vielä hyvä jatkaa jonkun kanssa. Keskeistä on ettei nuoren chattiin tullessaan tarvitse tietää tarkasti minkälaista apua hän toivoo, tai mikä hänen mieltään painaa. Tarkoituksena on että nuori voi tulla chattiin minkä tahansa huolen kanssa, ja yhdessä mietitään mistä hän voisi tarvittaessa saada lisää apua tilanteeseensa. Monella nuorella on korkea kynnys hakeutua palveluiden piiriin, pelätään ettei tule otetuksi vakavasti tai ettei edes ansaitse saada apua. Me haluamme välittää nuorille viestin siitä että jokainen nuori on avun arvoinen, ja jokaisella on oikeus voida hyvin. Riittää että itsellä on halu puhua ja ottaa apua vastaan.

 “Kiitos paljon avusta! Laitan viestiä psykologille ja ehkä tän keskustelun pohjilta rohkastuisin puhumaan vanhemmille. Mun mielestä on tosi hienoa, että saa apua tällasta kautta :)”

Haluamme kannustaa nuoria olemaan omia itsejään.

Sekasin-chattiin ovat tervetulleita kaikki nuoret taustasta riippumatta. Meille on tärkeää että jokainen nuori tuntee olevansa arvostettu ja hyvä juuri sellaisena kun hän on.

Toisinaan tilanteet chatissa ovat akuutteja, nuori saattaa aloittaa keskustelun kertomalla että aikoo kuolla tänään. Me uskomme että itsemurhasta on tärkeä voida puhua suoraan. Kyselemme nuoren mahdollisista itsemurhasuunnitelmista tarkemmin, yritämme selvittää mikä saa hänet ajattelemaan itsemurhaa vaihtoehtona, ja mitä muita vaihtoehtoja voisi olla. Akuuteissa tilanteissa päivystäjä voi nuoren luvalla soittaa ambulanssin, myös lastensuojelu- ja rikosilmoituksia tehdään.

Joskus keskustelu ja ajan antaminen helpottavat oloa niin paljon että nuori päättää vielä jaksaa ainakin tämän päivän. Saatetaan tehdä yhdessä toimintasuunnitelmaa seuraavalle viikolle, tai sopia että nuori tulee seuraavanakin päivänä kertomaan kuulumiset. Tärkeää on luoda toivoa, aina on joku joka välittää!

“Tuntuu oudolta että jaksoit kuunnella mua näin kauan, yhtäkkiä tuntuikin siltä että siellä on joku joka välittää siitä mitä mulle tapahtuu… On vaikee ymmärtää miks oot ollut näin kiltii mulle…”

-Nuori, jolla oli itsemurhasuunnitelma valmiina

Sekasin-chat avattiin kevään 2016 pilotin jälkeen uudelleen 19.1.2017 Me-säätiön kaksivuotisella tuella. Tavoite on saada palvelusta pysyvä. Chatissa on kaikkina sen aukioloaikoina jonoa, emmekä vielä tällä hetkellä pysty vastaamaan kaikille jonottajille, mikä kertoo omaa kieltään tämän kaltaisen palvelun tarpeellisuudesta. Chattailu on nuorten maailmaa, ja me haluamme olla saatavilla siellä missä nuoret jo ovat.

Jokainen on joskus sekaisin. Tule juttelemaan! www.sekasin.fi

Muistathan myös seurata meitä somessa:

Facebook: Sekasin 24/7
Instagram: sekasinchat
Snapchat: sekasinchat

Kirjoittaja Tanja Gråsten Sekasin tiimistä

Uutinen 7.4.2017