Ideakilpailun voittajat selvillä

Ideakilpailu poiki satoja ehdotuksia kiusaamisen ja yksinäisyyden vähentämiseksi: Kaverikerho, Me-tapahtuma, kaverikivi…

Me-säätiön järjestämä ideakilpailu koulukiusaamisen ja nuorten yksinäisyyden vähentämiseksi onnistui yli odotusten. Kilpailuun ilmoitettiin yli 200 ideaa, joista valtaosa tuli lapsilta ja nuorilta.

”Olin todella yllättynyt kilpailun suosiosta. Olisin ollut iloinen jo paristakymmenestäkin ideasta”, Me-säätiön toimitusjohtaja Ulla Nord iloitsee.

”Erityisesti koulut ja luokat lähtivät mukaan todella innokkaasti. Lapset ja nuoret tietävät selvästi erittäin hyvin itse, miten tällaisia asioita pitäisi lähteä ratkaisemaan”, Nord jatkaa.

Nuorista koostunut raati valikoi ideoista viisi parasta, joista kukin saa 2000 euroa oman ideansa testaamiseen käytännössä. Raati päätyi painottamaan valinnoissaan koululuokilta tulleita ehdotuksia.

Voittajiksi valikoituivat seuraavat viisi ideaa:

  • Me-tapahtuma / Kotimäen koulu, Kaarina, 9. luokan tukioppilaat: Vuosittain järjestettävä tapahtuma, jonka tarkoituksena on kohottaa koko koulun yhteishenkeä ryhmäytymisleikkien ja Me-lipun avulla.
  • Kaveri-kerho / Espoon Steinerkoulu, 5. Luokka: Koulupäivän jälkeen järjestettävä, kaikille avoin kerho, jossa yksinäisyyttä tunteva voi saada seuraa yhteisen toiminnan avulla. Tutustu ideaan >
  • Kaverikivi / Keski-Palokan koulu, 3A-luokka: Koulun pihaan tuotavia kaverikiviä ja autonrenkaista tehty käärme, jonne muiden kavereiksi haluavat voivat mennä tarjoamaan seuraa yksinäisille lapsille.
  • Välkkäpelit / Ristimäen koulu, Hankasalmi: 5-6-luokkalaisten vapaaehtoisten järjestämää välitunti- ja kerhotoimintaa, jonka tarkoituksena on luoda hyvää ilmapiiriä sekä tekemistä niille, joilla ei ole välitunneilla muuta tekemistä. Tutustu ideaan >
  • Näytelmä kiusaamisesta / Siuntion kunta, etsivä nuorisotyöntekijä Kati Saarenkylä: Tositapahtuviin perustuva näytelmä, jonka avulla voidaan kertoa koulukiusaamisesta kouluikäisille lapsille useissa kouluissa.

Voittajaideat esitellään kattavammin tulevien kuukausien aikana Me-säätiön sivuilla.

Ideakilpailusta vuosittainen tapahtuma

Me-säätiö aikoo järjestää ideakilpailun tulevinakin vuosina. Kilpailu kohdistetaan jatkossa erityisesti kouluihin: ylä- ja alakouluun, ammattioppilaitoksiin ja lukioihin.

”Tämä kilpailu vahvisti uskoamme siihen, että lapsia ja nuoria kannattaa ja pitää kuunnella heitä itseään koskevissa asioissa. Toive jatkosta tuli erityisesti kouluilta ja opettajilta, joiden mukaan ideakilpailu oli loistava tapa herättää keskustelua luokissa”, Nord sanoo.

Kilpailu tullaan järjestämään vuosittain huhtikuussa, ja tulevina vuosina palkintoja on tarkoitus jakaa useammille ideoille. Onnistuneilla kokeiluilla on myös mahdollisuus saada jatkorahoitusta.

Uutinen 3.5.2016