Hullunkurisia loukkuja

Loukku on tila, josta ei ole helppoa ulospääsyä. Kannustin taas on ’keppi tai porkkana’, jolla ihminen yritetään saada loukusta pois. Kannustinloukku puolestaan on tila, jossa ihmisen ei kannata tehdä mitään järkevää. Erilaisissa kannustinloukuissa elää Suomessa liian moni.

Suomessa elää karkean arvion mukaan kannustinloukuissa noin 15 prosenttia työttömistä ja yksinhuoltajista kolmannes. Loukuista löytyy monenlaisia kotitalouksia ja perheitä. Joitakin on kohdannut yksittäinen työttömyysjakso tai toisilla on jo takanaan pitkään jatkunutta köyhyyttä ja kurjuutta – jopa yli sukupolvien.

Monimutkaisen syyperusteisen järjestelmän ongelmat ajavat perheitä elämänmittaisiin kannustinloukkuihin. Vaikka heitä kuinka kannustettaisiin koulutukseen ja töihin, matka työmarkkinoille on kammottavan pitkä. Työn vastaanottaminen romuttaa vaivoin tukien varaan rakennetun arjen – ainakin hetkeksi.

Kannustinloukku ei ole ihmisen vika

Etuus- ja tukijärjestelmä ei enää toimi sille tarkoitetulla tavalla. Monimutkaisten tukien yhteensovittaminen järkevällä tavalla muuttuneessa työelämässä aiheuttaa ongelmia. Vaikka kuinka haluaisi osallistua, olla toimelias, päästä oikeisiin töihin ja rakentaa tulevaisuuttaan, se ei aina kannata.

Uskomme, että ihminen haluaa lähtökohtaisesti osallistua yhteiskunnan toimintaan ja olla arvostettu yhteisönsä jäsen antamalla panoksensa yhteisen hyvinvoinnin eteen mutta sen pitää olla järkevää. Jos työllistyminen tulee taloudellisesti kalliimmaksi, ihminen lannistuu.

Niukkuus kaventaa näköalaa

On osoitettu, että pitkäkestoinen niukkuudessa eläminen kaventaa tulevaisuuden horisonttia ja rajaa valinnanmahdollisuuksia. Vaikka kuinka haluaisi suunnitella perheensä hyvinvointia pitkällä perspektiivillä, hulluimmat tuloloukut ajavat ajattelemaan vain tätä hetkeä. Erilaisiin loukkuihin juuttunut perhe kuvaa elämäänsä näköalattomaksi ja arkeaan irrallisten valintojen sarjaksi. Valinnat kohdistuvat vain päiväkohtaisiin tarpeisiin ja mielihaluihin, jotka eivät aina rakenna kestävää tulevaisuutta.

Köyhyydessä elävien perheiden elämäntilanteet ovat muodostuneet ajan kuluessa monimutkaisiksi ongelmavyyhdeiksi, joissa yhden ongelman ratkeaminen ei riitä mihinkään, vaan moniin asioihin pitäisi pystyä vaikuttamaan ja vielä samanaikaisesti.

Kannustinloukkujen purkamiseksi tarvitaan sosiaaliturvajärjestelmän merkittävää kokonaisuudistusta. Tämän lisäksi tarvitaan palvelujärjestelmään uudenlaista ajattelua ja tapoja tukea kotitalouksia ja perheitä kohti kestävämpää arkea. Nyt julkaistu tulolaskuri on yksi työkalu, jolla toivottavasti voidaan helpottaa tulevaisuuden suunnittelua, mutta se ei yksin riitä.

Tarvitaan kokonaisvaltaista tukea, joka ottaa huomioon ihmisten todelliset tilanteet ja tarpeet. Taloudellisten loukkujen purkamiseksi on tehtävä kaikki voitava. Hyvinvointivaltion kestävyys riippuu nyt siitä.

Liisa Björklund, kehittämispäällikkö, Me-säätiö liisa.bjorklund@mesaatio.fi 040 5718866

 

Blogi 18.6.2018