Me-talot tuovat tasa-arvoa asuinalueille

Matalan kynnyksen Me-talo toiminta käynnistyy Turussa ja Helsingissä Me-säätiön rahoittamana.

Me-talon tavoitteena on vähentää eri asuinalueiden välistä eriarvoistumista ja parantaa ihmisten hyvinvointia. Me-säätiö haluaa tavoittaa alueen kaikki ihmiset – nekin, jotka ovat syytä tai toisesta jääneet yhteisen toiminnan kuten erilaisten harrastusten ulkopuolelle.

”Eri asuinalueet ovat palvelujen ja harrastusmahdollisuuksien kannalta eriarvoisessa asemassa. Toiminnan ulkopuolelle jää jatkuvasti ihmisiä esimerkiksi raha- tai motivaatio-ongelmien takia. Me-talon tavoitteena on luoda sellaista toimintaa, jolla tavoitamme nämäkin ihmiset ja saamme heidän äänensä kuuluviin”, Me-säätiön toimitusjohtaja Ulla Nord sanoo.

Toiminnan periaatteena on hallitusohjelmaankin kirjattu ajatus siitä, että toimintaa ja palveluita rakennetaan alueen ihmisten omista tarpeista lähtien, ei valmiiksi suunniteltuna.

”Ajatus toiminnan suunnittelemisesta ihmisten omista lähtökohdista ei kuullosta mullistavalta, mutta todellisuudessa tällaiselle toiminnalle on kova tarve. Me-talo ei ole mikään valmiina annettu konsepti, vaan se rakentuu aidosti alueen ihmisten toiveiden ja tarpeiden mukaan”, Nord kertoo.

Tavoitteena 2-3 uutta Me-taloa per vuosi

Turun lisäksi tänä keväänä ovensa on jo aukaissut Helsingin Me-talo, jonka virallisia avajaisia vietetään toukokuussa Mellunmäessä. Me-säätiön tarkoituksena on avata vuosittain 2-3 uutta Me-taloa, ja se etsii jatkuvasti yhteistyökumppaneita uusien talojen perustamiseksi ympäri Suomea.

”Rohkaisen kaikkia kiinnostuneita olemaan meihin yhteydessä. Me-talo on nimensä mukaisesti avoin paitsi kaikille alueen ihmisille, myös eri toimijoille”, Nord toteaa.